Chia Magos Zabkenyér Recept

chia magos zabkenyér recept

Ha kenyérről van szó, sajnos legtöbben még mindig a fehér kenyérre asszociálnak. Pedig ez a pékáru a legkevésbé sem sorolható az egészséges élelmiszerek köreibe. De akkor miért ilyen elterjedt mégis? A fehér liszt sikértartalma kiemelten magas, így szebb termék készíthető belőle.

Ezen felül könnyen lehet vele dolgozni, jól adagolható és ízletesebb mint a korpás társaik. Pedig az egészség szempontjából sokkal előnyösebb a magasabb kiőrlésű fokú lisztekből készített áru. Ezeknek a vércukoremelő hatása kisebb, így sokáig teltségérzetet biztosítanak.

A fehér lisztből készült termékek gyorsan emelik meg a vércukrot, ezért hamarabb jelentkezhet az éhség és a zsírlerakódás esélye is megnő!  Érdemes tehát helyettesíteni ezeket az élelmiszereket. Erre mutat példát a lentiekben közölt zabkenyér receptje is.

Bátran fogyaszthatjuk, hiszen a zabpehely glikémiás indexe alacsony, így egyszerűen beilleszthető akár diétába is. A chia mag hasznos forrása a növényi eredetű omega-3 zsírsavnak, de ezen felül kalciumot, magnéziumot és más hasznos ásványi anyagot is tartalmaz.

Diétában különösen jó, hiszen a benne lévő rost jelentős mennyiségű vizet köt meg, így a gyomorban tovább biztosítja a teltségérzetet. Amellett, hogy a zabkenyér rendkívül jó hatással van a szervezetre, könnyen és gyorsan elkészíthető, illetve nagyon finom is. Minden olyan helyzetben amikor fehér kenyeret ennénk, érdemes ezzel az egészséges verzióval helyettesíteni azt!

Hozzávalók:

  •         4 db egész tojás
  •         2 bögre zabpehelyliszt
  •         1 doboz (125 g) görög joghurt
  •         2 db citrom facsart leve
  •         4 tsk. chia mag
  •         3 tsk. sütőpor
  •         2 ek. méz
  •         csipetnyi só

 

Elkészítés:

A tojásokat egy lábasba ütjük majd habverővel összekeverjük őket. Hozzáadjuk a többi összetevőt is és simára keverjük a masszát.

A kész „ tésztát” szilikon sütőformába öntjük majd 180 – 200 fokos sütőben 25 – 30 perc alatt készre sütjük.

 

Az egészséges kenyér ezzel elkészült! Ha igazán életmódot szeretnénk váltani, fontosnak tartom a feldolgozott élelmiszerek minél nagyobb mértékű kizárását életünkből. Készítsük saját magunk el ételeinket, így biztosak lehetünk benne, hogy csak olyan alapanyag került bele amit mi magunk is jóváhagytunk!

Jó étvágyat hozzá!

 

Sok sikert az egészséges életmód elkezdéséhez!